top of page

Economie

 

Toerisme

Een grootste inkomstenbron voor Kenia is het toerisme. De toerismesector groeit het snelst. In 2005 groeide deze zelfs met 24% vergeleken met het voorgaande jaar. Het nadeel van het groeiende toerisme is dat traditionele stammen en wildparken hieronder te lijden hebben (Feenstra, 2014). Een in de projectweek gebruikt verhaal hierover is ‘Mzungu, mzungu, pitjur, pitujur! In dit verhaal wordt vertelt over het volk de Masaï. Kinderen van de Masaïstam rennen mee langs toeristenbusjes in de hoop dat zij stoppen om een foto van ze te maken in ruil voor wat geld. Door het toerisme worden veel safariparken uitgebreid en verliezen de stammen hun leefgebied waar zij ook hun kuddes dieren laten grazen. De mensen van deze stammen zullen dus een andere manier moeten vinden om geld te verdienen (Rutten, 2000).

 

Export

In Kenia werkt 75% van de bevolking in de landbouw. Terwijl zij maar 29,3% van het bruto nationaal product binnen brengen is de landbouw sector toch erg belangrijk voor de export. 50% van de export bestaat namelijk uit landbouwproducten. Dit zijn voornamelijk koffie en thee (Verrijp & Willems, 2015). Naast koffie en thee is er nog een groot exportproduct, namelijk bloemen. Nederland investeert in de rozenteelt. Ongeveer twee derde deel van de rozen import die wordt verhandeld op de bloemenveiling in Aalsmeer is afkomstig uit Kenia (Feenstra, 2014).

 

Munteenheid

De munteenheid van Kenia is de Kenyan shilling, KES. 1 keniaanse shilling is omgerekend ongeveer 1 cent in euro’s. 1 euro is omgerekend ongeveer 109.89 keniaanse shilling. De keniaanse shilling heeft bankbiljetten van 1000, 500, 200, 100 en 50 shilling. Er zijn munten van 40, 20, 10, 5, 1 en 50 cent. 1 shilling staat dus voor 100 cent (GWX Travelex, 2015). Tijdens de projectweek is tijdens de eerste les aandacht besteed aan de munteenheid van Kenia. De kinderen kregen de wisselkoers van het land en een aantal prijzen van producten in Kenia. De kinderen hebben uitgerekend hoe duur het in euro’s zou zijn en vergeleken dit met Nederland.

 

Werkloosheid

In Kenia is ongeveer 40% van de bevolking werkloos. Door de grote werkloosheid op het platteland trekken veel mensen naar de steden toe. Wanneer ze daar komen blijkt er niet veel werk te zijn en belanden zij als werkloze in de krottenwijken. In deze krottenwijken laten de leefomstandigheden flink te wensen over (Cross your borders, n.d.). In de projectweek is hier aandacht aan besteed door een activiteit te doen over krottenwijken. De kinderen hebben met behulp van bronnen, informatie en een prijzenlijst een plan gemaakt om de krottenwijken te verbeteren. Er is ook gesproken over de oorzaken van het ontstaan van krottenwijken. Hierin hebben de kinderen de link gelegd met de armoede op het platteland.

bottom of page