
Cultuur
Bevolking
In Kenia leven nog verscheidene stammen. Een van de bekendste is de Masaï-stam in het zuidelijke deel van Kenia. Zij trekken rond als herders met hun vee (Africa Miracles, 2015). De Kikuyu-stam is een van de oudste stammen. Zij leven aan de voet van de berg Mount Kenya. De bevolkingsgroep gelooft dat hun god op de berg woont (BMS Travellers, 2015). In de projectweek is gebruik gemaakt van een verhaal over de Masaï-stam. Dit heette Mzungu, mzungu, pitjur, pitjur! Dit verhaal gaat over de invloed van toerisme op de Masaï-stam in Kenia. De afbeelding hiervan staat onder de economische verdieping. Tijdens de les over bezienswaardigheden had een groep Mount Kenya. Deze groep vertelde in hun presentatie ook dat de Kikuyu-stam daar leefde en wat dit te maken had met de berg.
Kleding
In Kenia is het een gewoonte om niet te schaars gekleed de straat op te gaan. Er wordt verwacht dat je een T-shirt tot over de schouders draagt en een rok tot over de knieën. Daarnaast is het ook niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar te intiem met elkaar omgaan (SRC-reizen, 2015).
Feestdagen
Naast de gebruikelijke feestdagen als nieuwjaarsdag en kerstmis heeft Kenia meer feestdagen. Een daarvan is onafhankelijkheidsdag op 12 december. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk en viert dat sindsdien. Voorheen waren zij een kolonie van Engeland (Verrijp & Willems, 2015). Daarnaast heeft Kenia ook de dag van de arbeid op 1 mei. Dit is in de projectweek teruggekomen in de presentatie van een groepje dat het onderwerp cultuur had. Zij hadden hierin een stukje feestdagen verwerkt. Op feestdagen zijn de Kenianen vrij van werk en school.
Taal
De taal die de Kenianen voornamelijk spreken is Swahili. Daarnaast spreekt ook een groot deel van de bevolking Engels. Dit komt doordat Kenia een voormalig kolonie van Engeland was. Op basisscholen wordt na de eerste twee klassen ook les gegeven in het Engels. In de lagere groepen is dit nog Swahili (Outside Travel, 2015). In de projectweek hebben de kinderen tijdens de introductieles kennisgemaakt met het Swahili. Ze kregen Keniaanse gezegden in het Swahili met de Nederlandse vertaling. Hier moesten de kinderen betekenis aan geven door het goede strookje erbij te zoeken. In het cultuurgroepje is er ook een stukje over de taal vertelt. Zij hebben in hun presentatie een miniles Swahili gegeven.


