top of page

Beoordelingsmodel

 

Tijdens het project is er gebruik gemaakt van een beoordelingsmodel. De leerlingen hebben de beoordelingspunten van tevoren kunnen bekijken op de projectwebsite. Bij de presentaties hebben leerlingen elkaar via dit formulier beoordeeld. De leerlingen zijn gewend om elkaar na een spreekbeurt tips en tops te geven en kunnen de feedback goed ontvangen. De punten in het beoordelingsformulier gaan over verschillende aspecten van een presentatie. Het beoordelingsmodel is gebaseerd op de gebruikelijke beoordelingscriteria voor spreekbeurten op basisschool 't Montferland in 's-Heerenberg. Deze criteria komen overeen met de criteria van Van Der Knaap (2009). Volgend Van Der Knaap (2009) zijn er drie onderdelen met daarin verschillende beoordelingspunten. De drie onderdelen zijn non-verbale vaardigheden, stemgebruik en inhoud. De schaal kan gebruikt worden als checklist en bevat de volgende punten:

Onderdeel 1: oogcontact, gezichtsuitdrukking, gebaren, houding en uitstraling.

Onderdeel 2: stemgebruik, vloeiend spreken en enthousiasme.

Onderdeel 3: structuur, aankondiging van het onderwerp, beoogd effect, rekening houden met doelgroep, interactie, afronding, tijd, beheersing onderwerp, informatiedichtheid, visuele hulpmiddelen, volledigheid en resultaat (Van Der Knaap, 2009).

 

Tijdens het project zijn er vijf onderdelen gebruikt met verschillende punten uit het model van Van Der Knaap. De gebruikte punten in het beoordelingsmodel zijn: oogcontact, stemgebruik, enthousiasme, structuur, onderwerp aankondigen, interactie, tijd, informatiedichtheid, visuele hulpmiddellen, resultaat. Basisschool 't Montferland maakt gebruik van beoordelen door bijvoorbeeld: matig, voldoende, goed etc. in plaats van cijfers tussen 1 en 10.

bottom of page